John, Marianne en Tonnie (v.l.n.r.) in schuttershouding op de schietbaan van Schietsportvereniging Sint Hubertus. (foto: Jimmy Israël)
John, Marianne en Tonnie (v.l.n.r.) in schuttershouding op de schietbaan van Schietsportvereniging Sint Hubertus. (foto: Jimmy Israël) (Foto: )

Schietsportvereniging Sint Hubertus: 'Geen cowboytaferelen'

  Sport

Wijchen - Wie aan een luchtgeweer denkt, denkt wellicht aan de schietkraam op de kermis. Niets is echter minder waar. "Het is geen attractie: het is een sport die zelfs op olympisch niveau wordt bedreven. Hier komen concentratie en uithoudingsvermogen bijeen."

Wijchen - Rust en ontspanning, zo omschrijven bestuursleden Marianne Fiddelers, John Klaasing en Tonnie Peters de schietsport. In de kelder van Schietsportvereniging Sint Hubertus kunnen schutters hun precisie met het luchtpistool of luchtgeweer verbeteren en op de proef stellen. Sinds november 2018 is de vereniging toegankelijker voor minder validen, dankzij de komst van een rolstoellift. Daardoor zijn de schietbaan en kantine makkelijker te bereiken voor iedereen.

Het is een meditatief aangezicht als het drietal positie neemt, richt en uiteindelijk de loden pellets op het doel schiet. "Een goede en rustige ademhaling is ook erg belangrijk. Daardoor blijft je pistool of geweer niet alleen stabieler gericht, maar heb je ook meer controle over je hartslag. Je mikt van tien meter afstand op een stukje ter grootte van een speldenknop en dan moet je je hoofd koel kunnen houden. Men denkt dat hier cowboys rondlopen, maar het tegenovergestelde is juist het geval", lacht Marianne.

"Om de roos goed te raken, moet je gefocust kunnen blijven. Daarnaast is een goede conditie vereist, want je moet een goede spiercontrole hebben om je pistool lang genoeg in de lucht te houden en nauwkeurig te richten", vertelt John. "Het is dan ook erg leuk om steeds je score te verbeteren."

Sinds juni 2018 is Tonnie minder valide en dankzij een vlugge revalidatie kan hij zijn geliefde sport blijven beoefenen. "Ik ben al zevenenveertig jaar lid van Sint Hubertus, alleen moet ik nu wel vanuit mijn rolstoel mijn luchtgeweer hanteren. In 2020 bestaat onze vereniging vijftig jaar en we zijn altijd een open vereniging geweest. Van recreanten tot wedstrijdschutters; iedereen is welkom. We hebben nu achttien volwassen leden en negen juniorschutters. Dankzij het kleinschalige van onze vereniging is het makkelijker om talenten te herkennen en te ontwikkelen. Daarom doen wij het erg goed als schietvereniging met zes schutters die uitkomen op de Nederlandse Kampioenschappen."

Naast een verbeterde toegankelijkheid heeft ook de kantine een nieuw aangezicht gekregen met een vernieuwde bar. "We zijn als bestuur steeds bezig om de club te moderniseren", vertelt John. "Dat houdt niet alleen in dat we geïnvesteerd hebben in goede en moderne sportpistolen, maar ook in organisatorische zaken als goede statuten en het betrekken van alle leden bij de organisatie van activiteiten." Marianne voegt toe: "Uiteindelijk willen we tot de beste schietverenigingen in Nederland horen waar jong en oud hun geliefde sport kunnen beoefenen."

www.ssvhubertus.nl

(Tekst: Jimmy Israël)

Meer berichten