Dorien Geurts laat zien hoe je een bal opslaat. (Foto Berco Buter)
Dorien Geurts laat zien hoe je een bal opslaat. (Foto Berco Buter) (Foto: )

Vijftig jaar actief lid van Blok'69

  Sport

Afferden - Volleybalvereniging Blok '69 bestaat dit jaar 50 jaar. Dat wordt gevierd in april. Dorien Geurts (75) is oprichter en nog altijd fanatiek speelster. "In al die jaren heb ik heel weinig wedstrijden en trainingen gemist."

Het is april 1969. Een aantal mensen, waaronder Dorien Geurts, zit bij elkaar voor de evaluatie van een activiteit waarbij geld is opgehaald voor de aanschaf van gereedschap en materiaal voor het jeugdhonk in de nog nieuw te bouwen Meent. Er wordt geopperd dat er best een volleybalvereniging in Afferden kan komen. Binnen enkele dagen is AVOB een feit.

Geurts vertelt: "Toentertijd gingen we overal trainen zoals in Deest, Puiflijk en Druten. We speelden competitie in de sporthal in Druten. In 1971 was de Meent gereed en vanaf toen konden wij daar trainen. Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe clubnaam. In eerste instantie werd het Blok '71 maar met terugwerkende kracht ging onze vereniging Blok '69 heten."

Geurts is nog steeds actief lid. Nog altijd staat ze op het veld om de punten binnen de Maas en Waalse competitie binnen te sprokkelen. Onlangs miste zij een wedstrijd vanwege de jaarvergadering van de KBO: "Het was een kwestie van een keuze maken. Ik ben secretaris van de KBO en moest bij de vergadering aanwezig zijn. In al die jaren heb ik heel weinig wedstrijden en trainingen gemist. Ons team speelt sinds medio jaren negentig in de recreantencompetitie van Maas en Waal. Ons team bestaat voor een groot deel uit 70-plussers. Het is vooral erg gezellig.'

De volleybalvereniging bestaat 25 april precies 50 jaar. Er zijn in die halve eeuw tal van bijzondere hoogtepunten geweest. Geurts herinnert zich dat er in het begin geen geschikte zaal was om in te trainen. "Er werd getraind in Puiflijk maar die zaal was niet eens rechthoekig."

Toen eenmaal een vaste trainingsaccommodatie was gevonden, werd er tot in de jaren 90 bij de landelijke bond gespeeld. Eén van de hoogtepunten met haar team was het kampioenschap 3e klas NEVOBO met promotie naar de 2e klas.

"Verder was er in 1974 een nachttoernooi om een nieuw record continue volleyballen te behalen. Er werd maar liefst zeventien uur achter elkaar gespeeld. Onze recordpoging haalde de televisie en krant." Momenteel speelt de jeugd C in de NEVOBO competitie.

Zolang ze kan, wil Geurts blijven spelen: "Het is vooral erg gezellig en ik blijf ervan in beweging. Zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik spelen. Ik bekijk het jaar per jaar. De geraniums zijn voor mij nog ver weg. Ik houd van álle sporten, ook passief. Voor belangrijke sportwedstrijden kan ik nog altijd 's nachts de wekker zetten."

www.vvblok69.nl

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten