Gijs Kaligis / RaceXpress.nl)

Thijs Stevens derde tijdens tweede ronde NK karten

  Sport

Druten - Pas acht jaar jong liet Thijs Stevens zondag in Berghem zien dat hij al een karter is om serieus rekening mee te houden. Tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max werd de talentvolle rijder uit Druten derde in de Micromax-klasse. Een spectaculaire actie in de voorlaatste bocht verzekerde hem van een podiumplaats. Knap voor een rijder die pas net is begonnen aan zijn eerste jaar in de klasse.

"Het is mijn eerste keer op het podium in de Micromax-klasse. Het voelt heel goed", zei een trotse Thijs, die in de prefinale als vijfde was geëindigd. "Ik had niet verwacht op het podium te kunnen eindigen maar het natuurlijk wel gehoopt." De snelle Gelderlander heeft schijnbaar altijd iets extra's als hij in Berghem moet rijden. Vorig jaar, toen hij nog in het NK voor viertaktkarts reed, won hij in de Parolin Rocky-klasse voor het eerst een race en dat gebeurde op dezelfde baan. Dat hij zondag opnieuw op het podium zou eindigen, lag niet echt voor de hand. De overstap van viertakt- naar tweetaktkarts is behoorlijk groot. Dat had Thijs inmiddels wel ervaren. "Het gaat harder en er is meer strijd omdat er sterkere jongens in deze klasse rijden. Ik vind het heel erg leuk. Leuker nog dan viertakt."

Dat hij er al vroeg in het seizoen in slaagt vooraan te eindigen, duidt erop dat Thijs - die wordt begeleid door zijn vader - zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Maar ook dat het qua stuurmanskunst wel goed zit. Dat laatste demonstreerde hij in de finale op overtuigende wijze. Thijs lag op dat moment op de vijfde plek en vlak voor hem waren twee rijders in gevecht om de derde plaats. Bij het ingaan van de voorlaatste bocht raakten de twee kemphanen elkaar en haakten kort in elkaar. Dat gebeurde precies op het moment dat Thijs een aanval wilde plaatsen. Hij twijfelde niet, ging erop en erover om een paar honderd meter later als de nummer drie van de race te worden afgevlagd. "Ik schoot er gewoon langs. Dat was echt super."

Dat Thijs ooit zou gaan karten, werd al op tweejarige leeftijd duidelijk. Op een dag was hij op het stockcar-circuit in Lelystad om een race van zijn vader in de stockcar Formule 1-klasse bij te wonen. Maar in plaats van naar de race van zijn vader te kijken, keek hij naar jongens die op het terrein van het circuit rondjes reden in huurkarts. Later, toen hij iets groter was, hetzelfde verhaal. "Ik vroeg aan papa of ik een keer mocht rijden. Dat mocht en daarna zei ik dat ik voortaan wilde gaan karten. Ik vond de snelheid erg leuk. En ik wilde graag wedstrijden gaan rijden, net als Max Verstappen."

Dat is dan ook zijn favoriete coureur. "Hij heeft ook gekart en hij is heel snel en heel goed", legde Thijs uit. "Zelf wil ik ook Formule 1-coureur worden. Ik hoop dat ik dan genoeg sponsors kan vinden zodat ik mijn doel kan bereiken." Voordat het zover is, zal hij eerst nog heel veel kartwedstrijden rijden. Dit jaar is dat behalve het NK tweetakt ook het clubkampioenschap van de kartbaan in Venray. De bedoeling is dat hij in al die wedstrijden eerst en vooral veel leert. "Ik wil beter leren nadenken tijdens het rijden. En hoe je een wedstrijd opbouwt. Zoals iemand opduwen en dan in de laatste ronde wegrijden."

(Foto's: Gijs Kaligis / RaceXpress.nl)

Meer berichten