Logo maasenwaalkanter.nl


Richten en schieten.
Richten en schieten. (Foto: Yannick Mol)

Schietvereniging in Druten: 'Grote sociale controle'

  Sport

Druten - Veel Drutenaren weten niet dat Druten aan de Gelenberg een schietvereniging herbergt. Hoog tijd om SV De Korrel eens in het zonnetje te zetten. Dat vindt ook voorzitter Milko Dang. "SV De Korrel telt een groot aantal schutters van wereldklasse. Het is van belang dat zij hun kennis en kunde overdragen aan een jonge groep schutters die ons in staat stellen topschutters te blijven leveren."

De Korrel startte in 1974 in de oude Pannenfabriek in Deest. Twee jaar later werd er verhuisd naar de Gelenberg in Druten, waar met één schietbaan begonnen werd. Nu is het complex 2.000 m2 groot. Vanwege de veelheid en diversiteit aan banen komen enkele van de ruim 200 leden van ver om hier hun schietsport te beoefenen, zoals uit Assen en Zoetermeer. Er zijn tien vrouwen lid en zo'n 23 jeugdleden (17 tot 28 jaar) én er zijn gecertificeerde trainers aanwezig. Zelfs een wedstrijdteam van Defensie komt hier al meer dan 10 jaar schietoefeningen doen.

De Korrel is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) en 'levert' kampioenen. Naast enkele Nederlandse kampioenen wonnen leden zilver tijdens het EK 2016 in Hongarije en brons op het WK 2013 in Tsjechië.

Veiligheid boven alles

Bij binnenkomst zie je meteen de baancommandant die op zijn vaste plek zit en via beeldschermen controleert wat op de schietbanen gebeurt. Hij is samen met de verlofhouder verantwoordelijk voor de gang van zaken en veiligheid in en rondom het schietcomplex. Dang: "Sportschieten is een (olympische) sport en kan worden beoefend van recreatief tot topsportniveau. Leden met of zonder eigen wapen komen hier voor de schietsport an sich, voor de gezelligheid en de sociale contacten. De sociale controle is groot."

Afwijkend of onverantwoordelijk gedrag kan leiden tot intrekking van het zogeheten verlof. "Een lid met een verlof om een wapen thuis te mogen hebben, staat 24/7 onder controle van de politie. Bij bijvoorbeeld rijden onder invloed of een geweldpleging wordt dat verlof ingenomen. Als het bestuur of één van de leden ziet dat iemand afwijkend gedrag vertoont, is het de taak van de voorzitter diegene uit te nodigen voor een gesprek om erachter te komen wat er speelt. Je kunt een tijdelijk schietverbod opleggen of zijn of haar 'verlof' intrekken."

Controles

Schietverenigingen zijn onderhevig aan onaangekondigde bezoeken van de Veiligheidsdienst Regio Nijmegen en van de politie afdeling bijzondere wetten. "Thuis kun je onverwacht bezoek krijgen van de politie voor de zogeheten wapenkluiscontrole. Blijkt dan dat het wapen niet opgeborgen is in de vereiste kluis, waarbij wapen van munitie gescheiden moet zijn, dan volgt onmiddellijke intrekking van het verlof. Vervoer van het wapen mag alleen in foedraal of koffer van huis, letterlijk via de kortste weg. De controle op leden is streng. Eigenlijk mag je wel stellen dat 'het nergens zo veilig is als hier'."

Ballotage

"Om lid te kunnen worden heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig en na goedkeuring word je voor een half jaar aspirant lid. In die tijd word je opgeleid om met een klein kaliber vuurwapen te schieten. Een eindgesprek met de ballotagecommissie bepaalt of je volwaardig lid mag worden. Alle leden zijn ook vrijwilliger. Dat kan zijn in de functie van baancommandant, barbeheerder of klusjesman. Leden van 65+ hoeven geen vrijwilligerswerk meer te doen maar doen dat vaak nog wel."

In de tweede helft van 2019 zijn er introductiedagen waarbij men spontaan kan binnenlopen en onder begeleiding van een instructeur met een klein kaliber geweer (van de vereniging) kan schieten. Wanneer die dagen zijn wordt bekendgemaakt op de website.

www.dekorrel.nl

(Tekst: Elly Bruns)