Scheidsrechter Strale Zivic. (Foto Vlieland Fotografie)
Scheidsrechter Strale Zivic. (Foto Vlieland Fotografie) (Foto: )

Trivos levert topscheidsrechter

  Sport

Wijchen - Trivos scheidsrechter Strale Zivic (48) mag per 1 juni fluiten op het hoogste nationale niveau beachvolleybal in Nederland. "De vereniging is trots met zo'n topper in huis."

Met scheidsrechter Strale Zivic binnen haar gelederen, heeft volleybalvereniging Trivos een topper in huis. Het was begin 2016 toen scheidsrechter-coördinator Jan Cuppen aan Zivic vroeg of hij belangstelling had om wedstrijden te fluiten. Zivic stemde in en volgde een beginnersopleiding. Hij vond het scheidsrechteren leuk en in 2017 volgde dan ook de vervolgcursus om de 1e en 2e klasse te mogen fluiten. Zivic werd vervolgens steeds vaker ingezet bij competitieduels. Dat bleef niet onopgemerkt en hij volgde de vervolgopleiding van de Nevobo. Eind 2018 werd ook dit brevet gehaald en mocht hij competitieduels tot en met de 3e divisie fluiten. "Ik vind het fluiten echt een leuke bezigheid. Het is vooral mooi als de wedstrijd goed verloopt en beide teams tevreden zijn met de leiding. Vanaf de promotieklasse moeten de teams na afloop de scheidsrechter beoordelen. Afgelopen seizoen had ik een positieve score van 98 procent. Daar ben ik best trots op en is een teken dat ik goed bezig ben."

Niet alleen in de zaal staat Zivic op de bok (scheidsrechtersstoel) zijn mannetje, ook bij het beachvolleybal hebben ze zijn talent ontdekt. Op 1 juni heeft hij het certificaat behaald om op het hoogste nationale beachvolleybalniveau te mogen fluiten. "Dat is ook prachtig om te doen. Weer helemaal andere spelregels, dus soms moet je even schakelen. Maar juist die afwisseling maakt het weer extra leuk. Het is altijd actie en nooit saai. Ook hierbij staat bij mij het plezier voor mijzelf en de teams voorop."

Op de vraag waar zijn uiteindelijke doel ligt, zegt Zivic: "Ik doe dit ook voor het volleybal en de vereniging Trivos en natuurlijk ook voor mijzelf. Volleybal is de sport met de meeste spelregels en niet te vergeten spelregelwisselingen. Veel meer dan alle andere sporten en dat maakt het juist zo leuk en uitdagend. Een gemiddelde volleybalscheidsrechter neemt in één wedstrijd zo'n 3000 beslissingen. Het maakt daarbij niet uit of het zaal- of beachvolleybal is. Het spel is bij de tijd en blijft boeiend. Zowel voor de spelers, scheidsrechters en het publiek. Als ik alleen al kijk naar de toeschouwersaantallen bij de wedstrijd van het Trivos Dames 1 team, dan leeft het volleybal enorm. Ook bij de wedstrijden die ik fluit op de hogere niveaus, zijn veel toeschouwers aanwezig. Dat alles maakt het ook zeer plezierig om te doen."

"Waar mijn grens ligt, is moeilijk aan te geven. Een topvolleybalscheidsrechter fluit tot zijn 55e, dus dat is in mijn geval over zeven jaar ten eind. Wellicht dat ik de opleiding voor zaalscheidsrechter nog ga doen voor het hoogste niveau, maar dat moet ik nog bekijken. Het kost allemaal heel veel tijd, vooral met het reizen er bij. De Nevobo stelt als eis aan de vereniging dat er minimaal zes wedstrijden door een scheidsrechter van de vereniging gefloten moeten worden. In mijn geval waren er dat het afgelopen seizoen meer dan dertig. Daarbij zijn nog niet de toernooien en PD-wedstrijden meegerekend."

Verder is de IT & Facility-manager binnen de vereniging Trivos ook elk jaar weer druk met het befaamde nachttoernooi. "Trivos is een prachtige vereniging waar mijn hart ligt. Op deze wijze doe ik iets terug, waarmee ik de vereniging kan helpen. Onze dochters spelen er vanaf de mini's en in al die tijd hebben wij veel vrienden gemaakt. Het is zeg maar een beetje ons tweede huis geworden. Wel is het een jammer dat ik door het fluiten niet meer zoveel bij mijn dochters en het Dames 1 team kan komen kijken (Anja is coach van de Heren 1, Sara speelt in Dames 2 red) maar de honneurs worden dan door mijn echtgenote Iris waargenomen die mij weer op de hoogte houdt."

Zivic heeft nog een boodschap aan met name de jeugdigen: "Het fluiten is echt machtig interessant. De volleybalsport, zowel in de zaal- als op het strand, is een uitdagende sport met steeds weer aanpassingen van de vele spelregels. Dit allemaal om het spel actueel en dynamisch te houden." Heb je interesse, stuur een mail aan de coördinator van Trivos via scheidsrechters@trivos.nl

Meer berichten